Ik heb alles al geprobeerd maar??..
7 Tips hoe om te gaan met ONMACHT
- Vind de onbekenden 🙂 Bij onmacht speelt altijd iets mee van “niet weten” Bijvoorbeeld niet weten wat er nu echt is gezegd door die ander, niet weten hoe erg het eigenlijk is, niet weten wat je moet doen. Spoor op wat er voor jou onbekend is aan de situatie: Daar komt namelijk dat knagende gevoel vandaan. Vaak lijkt alles ineens op losse schroeven te staan. Terwijl het eigenlijk maar om een klein stukje van de puzzel gaat. Vind dat stukje en zoek dan extra info.
- Laat de tijd zijn werk doen. Misschien zie je het nu niet, maar over een paar weken wordt dan ineens alles duidelijk. Heb geduld ( en ik weet hoe lastig dat is! :-))
- Sparren met anderen. Andere mensen hebben vaak echt goede ideeën! Zoek vooral mensen uit die niks van de situatie weten, die hebben vaak een frisse blik.
- Typ letterlijk je vraag eens in op Google, bijvoorbeeld: ” Hoe ga ik om met eigenwijze bazen die niets aannemen” Je wilt niet weten hoeveel fora er zijn met allerlei goede tips.
- Besef dat datgene waar jij je onmachtig over voelt precies datgene is waar je iets in hebt te leren. Bekijk de situatie nog eens met de mindset: Wat heb ik hier te leren?
- Verander jouw verwijt in een wens en een verzoek aan de ander. Het uiten van een verwijt is je onmacht om je eigen wens aan te geven. Een verwijt is bijvoorbeeld: Je geeft me te weinig aandacht. Een wens is dan ?Ik zou het fijn vinden als je me meer aandacht zou geven.? Een verzoek is ?Zou je me meer aandacht kunnen geven??
- Onmachtig voelen op het werk heeft bijna altijd ook te maken met een verwarring over taken en verantwoordelijkheden. Mensen voelen zich vaak verantwoordelijk voor hoe de dingen gaan (beslissingen die worden genomen, acties die worden uitgezet etc.) Misschien voel je je wel te verantwoordelijk, dat zou kunnen, maar het helpt niet om dan maar te zeggen ?Ik moet me minder verantwoordelijk voelen.? Daar gaat dat knagende gevoel niet mee weg. Vaak kijken mensen niet verder dan hun takenpakket om mogelijkheden van beĂŻnvloeding te vinden. En daar kun je dus wel iets in doen: Als jij voelt dat er iets niet klopt met een beslissing, een actie etc. Stap dan uit je formele functierol en kijk eens buiten die box wat jij kan doen om verandering aan te brengen. Er kan vaak zoveel meer als we onze formele rollen durven te droppen.